Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is een vorm van therapie waarbij het uitvoeren van fysieke activiteit, in dit geval hardlopen, wordt geïntegreerd in het therapeutisch proces. Het idee achter runningtherapie is dat lichaamsbeweging, met name hardlopen, positieve effecten kan hebben op zowel de fysieke als de mentale gezondheid van een persoon.

Meer dan alleen rennen

Het proces van runningtherapie wordt meestal geleid door een professionele therapeut, vaak een psychotherapeut, die gespecialiseerd is in deze benadering. Tijdens de sessies wordt niet alleen gericht op het verbeteren van de fysieke conditie, maar ook op het bespreken van emotionele en mentale gezondheidskwesties.

Kernpunten

Hier zijn enkele kernpunten van runningtherapie:

  1. Lichaamsbeweging als therapeutisch middel: Hardlopen wordt gebruikt als een actief en dynamisch onderdeel van de therapie. Het helpt niet alleen bij het verbeteren van de fysieke fitheid, maar ook bij het verminderen van stress, angst en depressieve gevoelens.
  2. Mind-body verbinding: Runningtherapie benadrukt de verbinding tussen lichaam en geest. Door actief te bewegen, kunnen mensen zich meer bewust worden van hun lichaamssensaties en emoties.
  3. Individueel afgestemd: De therapeut past de runningtherapie aan op de individuele behoeften en mogelijkheden van de cliënt. Het kan variëren in intensiteit, duur en frequentie, afhankelijk van de fysieke conditie en mentale gezondheid van de persoon.
  4. Toegankelijkheid: Runningtherapie kan aantrekkelijk zijn voor mensen die moeite hebben met traditionele vormen van therapie of die de voorkeur geven aan een meer actieve benadering.
  5. Positieve effecten: Onderzoek suggereert dat runningtherapie kan bijdragen aan een verbeterde stemming, verminderde symptomen van depressie en angst, beter zelfbeeld en meer energie.

Train met beleid

Het is belangrijk op te merken dat runningtherapie niet noodzakelijk betekent dat de persoon lange afstanden moet rennen of aan intense trainingen moet deelnemen. De nadruk ligt op het integreren van matige lichaamsbeweging in het therapeutische proces om de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen.